315 poze   77237 vizite

ADENO-VIROZA

Adenoviroza
Adenovirusuri sunt două tipuri de adenovirusuri care produc imbolnăviri la porumbei, notate cu I descoperit în anul 1976 şi II descoperit în Belgia în 1992.

Aceste virusuri au o rezistenţă scăzută în mediu, fiind distruşi de majoritatea dezinfectantelor uzuale, dar în diferite secreţii uscate poate rezista mai multe săptămâni.
Simptomatologic: adenovirusul de tip I produce îmbolnăviri în prima parte a anului la porumbei tineri, apogeul îmbolnăvirilor fiind în luna iunie. Virusul atacă celulele intestinelor, cauzând diaree apoasă. Deseori pe baza organismului slăbit se combină cu colibacili, producând complexul de adeno-coli, agravând şi mai mult diareea, se observă şi vomitări dese în asemenea situaţii. Guşa este totuşi plină cu alimente, iar mai târziu porumbeii bolnavi slăbesc mult.
Virusul de tip II poate afecta porumbeii de toate vârstele şi poate să apară în toate perioadele anului. Atacă celulele ficatului, producând zone întinse de degenerescenţă hepatice, care în două trei zile duc la moarte, intestinele rămânând aparent sănătoase. Boala nu are simptome caracteristice, practic din cauza evoluţiei rapide, nici nu este timp pentru prea multe observaţii, păsările bolnave prezină vomitări şi diaree gălbuie.
La necropsie se observă ficatul de culoare mai deschisă, gălbui, mărit, cu zone degenerative de culoare roşietică. Morbiditatea poate să ajungă de la 30% până la chiar 100%.
Diagnosticul: trebuie să ne gândim la aceste boli în cazul când apar simptomele de diaree în prima parte a anului la tineret, iar la adulţi îmbolnăviri cu simptomatologie necarcteristice şi moarte rapidă.
Ca şi diagnostic diferenţial trebuie să excludem posibilitatea paramixovirozei la tineret, unde apare falsa diaree, şi simptome nervoarse. Cazurile adenovirozei tip II trebuie să diferenţiem de intoxicaţii.
Tratamentul: fiind vorba de boli cauzate de virusuri, antibioticele nu au un efect asupra lor, dar complicaţiile provocate de componentul bacterian Escherichia coli a formei apărută mai ales la tineret este indicat să fie tratat şi cu antibiotice. Eu am folosit cu succes în asemenea cazuri Enteroguardul la început administrând câte 3/4 tabletă, urmat de Enteroguad pulbere administrată pe furaje în doză de 3 grame / kg furaj.
Sunt şi produse mai speciale de fabricaţie străină care au efect deasemenea bun.
Pe lângă tratamentul cu antibiotice trebuie administrat şi vitamine şi polivitamine. Eu am folosit cu rezultate bune Rehidravitul, administrat cu o sondă de cauciuc în doză de 20-40 ml pe zi.
În cazul formei produse de adenovirusul de tip II, nu putem să facem prea multe, decât să administrăm vitamine şi electroliţi, eventual medicamente protectoare a ficatului, prognosticul bolii fiind mult influenţat de starea imunologică a efectivului şi condiţiile de întreţinere.
Deocamdată nu este vaccin pentru această boală.
În cariera mea nu am întâlnit (sau nu am recunoscut) cazuri produse de adenovirusuri de tip II, decât la tineret cauzat de tip I (2009) la care am obţinut vindecări destul de promiţătoare cu tratamentul amintit.
82739363_IQHHSIP
82739363_IQHHSIP

Comentarii album • 4
lucivet 4 noiembrie 2013  
se recomanda in tratatment PROBIOTICE si electroliti pt dezhidratare (diaree apoasa)
Raportează
lucivet 4 noiembrie 2013  
tipul 1 ataca tineretul -voma mortalitate
tipul 2 ataca si maturi
Raportează
ionfloreabogdan 17 ianuarie 2013  
fffffffff frumos tot ce ai prezentat mai ales bolile porumbeilor si alte cele
Raportează
BerceanuMarius 15 ianuarie 2013  
PRODUSE DE SEZON PT PORUMBEI

LA CELE MAI BUNE PRETURI
Raportează
Trimite mesaj Înapoi Nu poți trimite un mesaj fără conținut! Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje. Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp. A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou. Mesajul a fost trimis.