315 poze   77190 vizite

sfaturi1

In timpul antrenamentelor si concursurilor se folosesc in principal doua sisteme de zbor diferite – vaduvie si natural. Ambele metode au avantajele si dezavantajele lor.

Indiferent de sistemul ales, important este sa-l aplicam corect, deoarece o simpla greseala, mai ales in cazul vaduviei, poate duce la pierderea celor mai bune pasari din crescatorie.

Scopul acestor sisteme este de a face pasarile sa zboare mai rapid si de a reduce volumul de munca al crescatorului.

In ceea ce urmeaza o sa incerc sa prezint notiunile elementare in cazul diferitelor metode de zbor, metode bazate pe cele doua sisteme.






Sistemul “La natural”

Acesta este sistemul cel mai frecvent utilizat de majoritatea crescatorilor de porumbei de concurs. Pasarile sunt imperecheate si sunt lasate sa reproduca in timpul sezonului sportiv, fiind concurati atat masculii cat si femelele.

Dezavantajul zborului la natural este ca porumbeii nu se antreneaza in jurul crescatoriei in mod spontan, fiind necesare antrenamente de la distanta.

In cazul acestui sistem, este de remarcat faptul ca pasarile vor intra in forma doar dupa aruncarea primelor remige primare.

Folosind acest sistem, pasarile au motivatie buna cand au oua de 6-8 zile si 16-18 zile sau pui de 6-8 zile.

Dimpotriva, nu trebuie angajati la concursuri masculii care bat la cuib sau femelele care sunt batute la cuib, parintii care hranesc cu lapte de gusa sau masculii care au pui mari.

Se pot pune oua false sub porumbei, iar inainte de o etapa importanta putem inlocui aceste oua cu pui de 5-7 zile.

Evrard Havenith spunea ca “Femelele zburate de pe oua ciocanite sau pui de 12 zile, pot sa intreaca pe foarte multi masculi, bine pregatiti si valorosi, aducand niste performante deosebite”.

In concluzie, acest sistem se preteaza foarte bine in cazul in care dorim sa obtinem rezultate bune pentru unul sau doua concursuri importante. Asta deoarece motivatia parintilor nu este constanta, ea fiind maxima doar atunci cand au pui mici in cuib. Daca dorim sa obtinem rezultate in fiecare concurs (nu neaparat sa invingem) atunci porumbeii trebui separati pe sexe – sistemul vaduviei.

Sistemul vaduviei clasice

Acest sistem consta in faptul ca, dupa imperechere si cresterea primei serii de pui, femelele sunt separate, iar masculii isi pot vedea partenera doar inainte sau imediat dupa sosirea din concurs.

In cazul vaduviei clasice doar masculii participa la concursurile sportive.

De regula, imperecherea se face cu 104 zile inaintea primului concurs, pentru a obtine o forma buna, pe o perioada cat mai lunga in timpul sezonului sportiv.

Functie de flerul si experienta fiecarui crescator, vaduvia este desfiintata spre sfarsitul sezonului competitional atunci cand porumbeii incep sa-si piarda motivatia. Important este sa permitem porumbeilor o perioada de tranzitie de cca. 10-15 zile pentru acomodarea la sistemul natural.

Datorita frecventei concursurilor, de multe ori nu se poate respecta aceasta perioada, iar rezultatele nu sunt tocmai bune.

Pentru a nu obosi suplimentar parintii, este recomandat ca acestia sa creasca un singur pui. Deasemenea, unii crescatori hranesc individual puii de 4-5 ori pe zi pentru a usura efortul parintilor. Bineinteles, hranirea de catre crescator trebuie facuta cand puii au cel putin 2 saptamani.

Cand puii au 17 zile, femelele se vor separa de masculi, din acest moment masculii crescand puii singuri.
O alta varianta este sa lasam femelele sa hraneasca puii cind masculii fac antrenamentul de dimineata.
Inainte cu cinci saptamani de prima etapa se realizeaza reimperecherea cuplurilor, lasand femelele sa oua, iar dupa a zecea zi de clocit se separa din nou femelele. Masculii sunt lasati sa mai cloceasca inca trei zile dupa care cuiburile vor fi scoase din boxa.
Acum a inceput perioada de vaduvie propru-zisa.

Masculii vaduvi
Dupa primul concurs masculii nu se mai antreneaza, sunt lasati sa zboare doar in jurul casei de doua ori pe zi, dimineata si seara. Masculii in forma vor zbura singuri, nu in stol.


Femelele vaduve
Unul dintre cei mai importanti factori in sistemul vaduviei este femela.
Pentru a evita imperecherea femelelor intre ele, fapt ce duce la anularea acestora ca vaduve, un mascul (care nu va fi folosit pe post de vaduv) va fi pus de doua ori pe saptamana cate 10-15 minute in compartimentul vaduvelor, inchis intr-o cos de concurs.

Ideal ar fi ca femelele sa poata vedea din compartimentul lor alti masculi (de la matca, de exemplu), dar categoric nu proprii parteneri.




Asa cum am vazut intr-un alt articol – "I – Notiuni elementare – Crescatoria" – boxele pentru practicarea vaduviei sunt formate din doua parti, pentru a putea separa masculii de femele.

Exista mai multe metode pentru introducerea femelelor in compartimentul masculilor inaintea concursurilor. Iata cateva dintre metodele cele mai folosite de marii crescatori:

1. Se lasa masculii in `dormitor` cu cuibul, inchisi, si femelele libere in voliera timp de 30 minute; dupa aceea se introduce femela la vaduv, pe rand, cate o pereche, si in momentul in care masculul cheama si femela e langa el in cuib se poate pune masculul in cos.
2 . Se lasa vaduvii liberi in voliera cu femelele, iar in momentul in care ei vor intra in `dormitor` se poate pune masculul in cos.

3. Se aduc femelele intr-un cos de concurs unde vaduvii sa le poata vedea, timp de cca. 15 minute pe podea in mijlocul compartimentului, vaduvii fiind inchisi in boxe. Apoi se lasa femelele libere, toate in acelasi timp, si vaduvii vor innebuni. La fel ca mai sus, se introduce cate o femela pe rand la vaduvul respectiv si cand sunt impreuna in cuib se poate pune masculul in cos.

4. Se lasa cosul cu femele in mijlocul compartimentului, si vaduvii liberi in voliera (ei vor sta pe cos si vor incerca sa intre la vaduve). Peste 10-15 minute se inchid vaduvii singuri in `dormitoare` pentru 5minute, dupa care se pot pune in cos.

6. Se lasa femela in boxa cu vaduvul inchis in `dormitor’ cca. 5 minute, dupa care se duce vaduvul la un antrenament de la 5-10km. femela va astepta intoarcerea masculului inchisa in ‘dormitor’. Se lasa masculul la femela la intoarcere, dupa care se poate pune in cos.
7. Se Inchide vaduvul in `dormitor`, in cealalta jumatate a boxei se pune o oglinda, in asa fel sa se poata vedea in ea. El va crede ca este un alt mascul care incearca sa-i ocupe boxa; dupa 30 minute se poate pune in cos.

Atentie: toate aceste operatii trebuie facute cu calm si in liniste!

Este bine sa tinem femelele peste noapte in boxele vaduvilor pentru ca in primul rand acest lucru le va motiva pentru a doua zi la intoarcerea masculilor, si in al doilea rand nu va fi nevoie sa le mutam iar in compartimentul lor.

La sosirea din concurs vaduvilor li se permite sa stea impreuna cu femelele timp de cca. 30 de minute, in cazul concursurilor grele chiar si o ora.




Atunci cand practicam aceasta metoda trebuie sa avem in vedere mai multe aspecte:

1.Timpul pe care fiecare dintre noi il alocam porumbeilor, cu cat mai mult, cu atat mai bine,



Albumul selectat nu contine nici o poza.







Comentarii album • 5
Marius72 18 octombrie 2013  
PAI RASA ESTE UNA :PORUMBEL VOIAJOR.PROBABIL POTI IMBUNATATII LINIA CU PASARI DIN LINII BUNE SI TOT ASA .
Raportează
dorelmaftean 28 ianuarie 2013  
interesante sfaturi.Multe le stiu dar imi place s-a le recitesc.multumim si cand mai ai timp mai scrie.bafta pe 2013
Raportează
FamSabau 5 aprilie 2012  
f interesant!tineo tot asa
Raportează
cristi1976 16 noiembrie 2011  
bune sfaturi la subiect fara ascunzisuri bravo si ma bucur ca mai sunt si oameni onorabili multumesc tine/o tot asa
ca ai mare dreptate
in aceste cuvinte
Raportează
csengerimiki 26 octombrie 2011  
Multumesc.
Raportează
Trimite mesaj Înapoi Nu poți trimite un mesaj fără conținut! Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje. Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp. A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou. Mesajul a fost trimis.